Startsidan  Om mig  Kontakta mig

Chokladhistoria - Del 4 av 7

CHOKLADHISTORIA

Del 4 av 7

Italienaren Antonio Carletti tog med sig kakaobönan från Västindien till Italien och den nya drycken lanserades 1606 i Florens. Munkarna förde med sig hemligheten till Frankrike. Där serverades den vid bröllopet år 1615 mellan Anna av Österrike och Ludvig XIII. Anna var en passionerad chokladdrickerska och hade en egen chokladkokande jungfru. Vad som var fint vid hovet i Frankrike blev sedan fint i hela Europa. I London omnämns drycken först 1657 i en notis i tidningen Public Advertiser. "I en fransmans hus på Queen's Head Alley säljs en utsökt västindisk dryck som kallas choklad. Där kan den inmundigas vid alla tider på dygnet och också köpas till överkomligt pris." Detta spred sig och snart öppnades White´s Cacoa house och The Cocao Tree.
I Sverige omnämndes choklad för första gången 1690 i ett verk av Åke Rålamb "Adelig Öfning". Där fanns ett recept på "Såcker-Bröd" som kryddades med kanel, anis och "sioccalate". I Cajsa Wargs klassiska kokbok från 1755 finns flera recept på chokladrätter.


Kommentarer
Postat av: Michelle

fin:)

2010-09-16 @ 20:13:51
URL: http://tokigamille.blogg.se/
Postat av: Natalie Hanna

sötnos <3

2010-09-17 @ 10:08:30
URL: http://homemade.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0