Startsidan  Om mig  Kontakta mig

Knäckig Äppelpaj



Hej allihopa!

Här kommer ett höstigt recept på en knäckig äppelpaj som jag bakade till familjen & kusinerna!
Det här är ett måste nu på hösten, det vill jag lova. Så lycka till!

Recept

4-5 äpplen
Hackade hasselnötter
Kanel
150g smör
2dl havregryn
2dl vetemjöl
2dl strösocker
1/2dl grädde,visp- eller mellan-
1/2dl sirap
1/2tsk bakpulver


Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form. Strö över hackade hasselnötter & kanel.
Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 min.

Servera pajen ljummen med vaniljglass.












Pink Princess Cupcake


Hej!
Nu är jag äntligen tillbaka på bloggen och kommer från och med nu börja lägga upp nya sockersöta recept!
Jag tänkte att färgstarka cupcakes passar bra denna gråa höstdag för att sätta lite färg på tillvaron.
Pink Princess Cupcakes
(Receptet finns här)








Internet trasigt

Hejsan! Uppdateringen är dålig på grund av att inte mitt internet funkar för tillfället. Hör av mig när vi har fått igång det. Kram

Hälsning från mig

Hej kära ni...

Jag är ledsen för att uppdateringen har varit ganska dålig den här veckan, har inte kunnat fokusera på HOMEMADE på grund av personliga skäl.
Jag hade tänkt att lägga upp fortsättningen på "Chokladhistoria" som jag sparat i utkastet, men nu är det så att allt har försvunnit.
Men bakningen håller jag vid liv så nästa vecka blir uppdateringen något bättre.

Hör av mig inom snar framtid, ta hand om er & era kära.


Chokladkolakaka



Chokladkolakaka - Denna enkla och goda kaka passar perfekt till eftermiddagsfikat!

Recept kommer!



Chokladhistoria - Del 4 av 7

CHOKLADHISTORIA

Del 4 av 7

Italienaren Antonio Carletti tog med sig kakaobönan från Västindien till Italien och den nya drycken lanserades 1606 i Florens. Munkarna förde med sig hemligheten till Frankrike. Där serverades den vid bröllopet år 1615 mellan Anna av Österrike och Ludvig XIII. Anna var en passionerad chokladdrickerska och hade en egen chokladkokande jungfru. Vad som var fint vid hovet i Frankrike blev sedan fint i hela Europa. I London omnämns drycken först 1657 i en notis i tidningen Public Advertiser. "I en fransmans hus på Queen's Head Alley säljs en utsökt västindisk dryck som kallas choklad. Där kan den inmundigas vid alla tider på dygnet och också köpas till överkomligt pris." Detta spred sig och snart öppnades White´s Cacoa house och The Cocao Tree.
I Sverige omnämndes choklad för första gången 1690 i ett verk av Åke Rålamb "Adelig Öfning". Där fanns ett recept på "Såcker-Bröd" som kryddades med kanel, anis och "sioccalate". I Cajsa Wargs klassiska kokbok från 1755 finns flera recept på chokladrätter.


Chokladtryffel



Denna ljuvliga choklad...

Säg mig, vad är godare, mysigare och mer romantiskt än en kopp té eller kaffe tillsammans med en choklad?
Jag älskar mörk choklad, det är fräscht och riktigt gott.
Därför bakade jag en underbar chokladtryffel.
Det bästa med det här receptet är att det är enkelt och att det räcker mer än till en fika.

Recept:

INGREDIENSER

300 300 g mörk choklad av god kvalité
2 2 dl vispgrädde
20 20 g smör
Kakao

GÖR SÅHÄR

1. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka under tiden chokladen och lägg den i en porslinsskål.

2. Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädden till en jämn smet.

3. När smeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.

4. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar. Eller sätt in den i frysen så går det lite fortare.

5. Forma sedan små kulor av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Eller fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor.

6. Rulla chokladkulorna i kakao.

 


Ordspråk om choklad


Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i fyra bitar - och sedan bara äta en av dem.




Chokladhistoria - Del 3 av 7

CHOKLADHISTORIA

Del 3 av 7

Hernán Cortés från Spanine gick i land på Mexicos strand 1519 & även han fick smaka på chokladdrycken & då ur en bägare av rent guld. År 1524 skickade Cortés den första sändningen av kakaobönor hem till Karl V av Spanien. Detta skedde samtidigt som man fick socker från Ostindien & vanilj från Mexiko. Dessa ingredienser blandade man med kakao & fick en betydligt godare dryck än den mexikanska.


Kärleksmums

 

Kärleksmuuuuuummms!

Detta receptet är ett av mina favoriter. Har man smakat en ruta så kan man inte låta bli att ta flera!

Receptet är enkelt och tar inte lång tid att göra.

Kärleksmums passar för alla tillfällen.


Recept

INGREDIENSER
5 ägg
4 1/2
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kako
2 dl vatten
200 g smör

GLASYR
200 g florsocker
2 msk smält smör
5 msk kallt kokt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR
Vispa ägg & socker riktigt pösigt. Blanda mjölet med bakpulver & kakao & rör ner detta i smeten. Koka till sist upp vatten och smör så att det smälter och blanda i det. Häll smeten i en långpanna med smörat bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna. Häll på kokos.



Chokladhistoria - Del 2 av 7

CHOKLADHISTORIA

Del 2 av 7

Columbus var den första europé som smakade choklad, när han under sin resa 1502 steg i land på ön Guanaja utanför Honduras kust. Indianerna bjöd honom på en välkomstdryck som de kallade cacauarl (kakaovatten). Den var gjord på kakaobönor som mortlades till en kakaopasta vilken löstes i vatten & honung. Man blandade den med kryddor som chili, vanilj & kanel. Tillsammans med majsmjöl skakades drycken i ett lerkrus - en indiansk chokladshake. Columbus & hans sällskap tyckte att drycken smakade illa & spottade ut. Trots detta tog Columbus med sig några kakaoböon hem till kung Ferdinand. Men varken kungen eller någon annan vid hovet blev intresserad av drycken.


Lingontryffel



Ibland är det roligt att testa på något annorlunda, lite svårare recept - som till exempel Lingontryffel.
Jag hittade receptet när jag satt och bläddrade i en julpysselbok och blev genast sugen på att testa det.
Det var ett väldigt enkelt recept, men det kluriga var att få dom att se fina ut. Men med hjälp av florsocker (som ingår i receptet) så kunde jag pudra över chokladen så att de genast såg riktigt läskande ut, och goda, ja det var dom verkligen! Familjen älskade det, jag älskade det... Lingontryffel.

Recept

INGREDIENSER

2 dl lingon, färska eller frusna
1 dl strösocker
200 g vit choklad till smeten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
200 g vit choklad till att doppa fyrkanterna i
Florsocker

GÖR SÅHÄR

Koka lingon och socker ca 5 minuter, låt svalna.
Koka upp grädden, lägg i chokladen, hackad tillsammans med smöret, rör till en jämn smet.
Blanda ner lingonsmeten, ställ att svalna och frys den sedan tills den är hård nog att bearbeta.
Skär i fyrkanter och lägg dessa på ett fat, ställ dem kallt.
Smält vit choklad i vattenbad, doppa tryffeln snabbt, använd en liten gaffel. Strö över siktat florsocker. Låt stå svalt tills de ska serveras.












Ordspråk om choklad


"Choklad är inte bara gott, det är också som ett balsam för munnen.
Det är nyttigt för alla körtlar & vätskor & ger god hälsa.
Det är därför som alla som dricker det får en angenäm andedräkt."


Doktor S. Blancardi, Amsterdam 1705

Chokladpaj

Chokladpaj är ett fantastiskt recept om man är choklad-älskare!

Vaniljglass eller vispad grädde är ett måste till den här pajen. Receptet hittar du längre ner i inlägget!

Recept


Ingredienser

 

PAJDEG

150 g smör

3 dl vetemjöl

3 msk kakao

1/2 dl strösocker

 

FYLLNING

2 dl vispgrädde

200 g mörk choklad i bitar

2 äggulor

1 ägg

1 1/2 florsocker

100 g(1 1/2 dl) grovt hackade hasselnötter

 

GARNERING

Silverkulor

Marieanne crush

 

GÖR SÅHÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, kakao och socker.

Rör om så allt blandas väl. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant.

Låt formen stå i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

2. Koka upp grädden. Häll den varm över chokladen. Rör tills chokladen smält.

3. Tillsätt äggulor, ägg och socker under vispning. Blanda ner hasselnötter.

4. Häll chokladkrämen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt pajen kallna och garnera med strössel och Marianne crush. (Hackade Marieannekarameller)

Lycka till!


Chokladhistoria - Del 1 av 7

Eftersom att choklad är en sådan stor del av våra liv (hihi) så kan det vara bra att veta lita om chokladens historia...

Del 1 av 7

Kakaoträdets ursprung är Amazonas i Sydamerika och det odlades där för 4 000 år sedan. Troligtvis var det mayaindianerna som på sexhundratalet efter Kristus tog med sig kakaoträdet i samband med sin utvandring till Yucatán i Mexiko. Aztekerna besegrade mayafolket & dominerade hela Mexiko & lärde sig att använda kakaobönorna. Båda folken framställde en dryck av bönorna - en gudadryck som var förbunden med myter & ritualer.


Chokladvecka på HOMEMADE!

"Jag har aldrig behövt tänka på figuren för jag har aldrig haft någon.
Vad ni ser framför er är resultatet av ett helt livs chokladätande."


Katharine Hepburn
Choklad, ljuva, choklad...

Jag älskar choklad!
Å vem gör inte det egentligen?
Å varför är choklad så underbart & så ljuvligt?
Därför att choklad hör ihop med kärlek.
Det finns inget oromantiskt med choklad!
Det är vackert & så gott.
Choklad passar till allt & alla tillfällen...

Jag tänkte på detta & funderade en skvätt, sen kom jag på det!
Projektet som jag skrev om att jag planerade.
"Chokladveckan" HOMEMADE.

Alltså - Veckan som nu ligger framför oss kommer att vara fylld av choklad varje dag här på HOMEMADE!
Allt från ljuvliga choklad-recept till spännande & intressant choklad-historia.
Så nu sätter jag igång och bakar... Choklad!

Kramar till alla choklad-älskare!



Marshmallowsfondant



Jag testade på ett klibbigt recept - MARSHMALLOWSFONDANT
Min vän tipsade mig om det, och jag hade vissa svårigheter med receptet så är ni intresserade av att veta mer om denna läckerhet så klicka här.
Ett par fina bilder lyckades jag klicka iallafall... Hihi.






Väldigt sött!

(Michelle, Lucas & Filip är mina småsyskon)


Citronpaj med marängtäcke



Hejsan!

För ett par år sen så blev jag bjuden på en väldigt god citronpaj av en släkting. Jag älskade den verkligen, speciellt det härliga marängtäcket över den goda citronkrämen. Men inte förän nu har jag provat på att baka den själv, och den blev verkligen god! Så, här är receptet som jag tycker att ni borde prova på, kanske till fredagsmyset eller lördagsfikat? Eller varför inte en onsdageftermiddag?

(Jag hämtade receptet härifrån)

Receptet är för 4 personer

Pajskal
125 gram smör
1-2 msk kallt vatten
2,5 dl vetemjöl
Citronkräm
3 äggulor
50 gram
smör saften av en citron
finrivet skal av en citron
1 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
Maräng
3 äggvitor
½ dl florsocker
Gör såhär:

Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare.

Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.

Smörj formen, eller sjölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.

Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt den svalna.

Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.

Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.

Bred ut citronkrämen i pajskalet.

Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.

Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.

 

Servera med glass eller vaniljvisp!

Lycka till!

 


Tänkvärt ordspråk

 

Vackra ord som är värda en tanke.

Jag brukar försöka att uppskatta stunden och se allt det fina omkring mig.

Även en grå, regnig & urtrist dag kan man lära sig att uppskatta.

Fyll dagarna med liv!


Tack kära läsare...

Hej kära läsare...

Det är så roligt att se hur statistiken för HOMEMADE ökar lite varje dag!

Men det jag blir mest glad över är era otroligt söta & snälla kommentarer, ni uppmuntrar mig varje dag och det får mig att bli ännu mer inspirerad! Jag har endel projekt på gång här till HOMEMADE och jag hoppas att ni stannar här, för det gör ju mig så glad!

 

Ikväll ska jag sätta mig ner och planera de olika projekten för HOMEMADE och sedan ska jag påbörja det första nu i helgen, men det kommer upp här när jag slutfört det, det krävs ju lite tid & slit. Men det kommer bli väldigt roligt & sött ska ni veta, hihi.

 

Tack än en gång för alla söta kommentarer, de värmer mitt hjärta!

Kramar till er


Pink Cupcakes



Hej!

De här cupcakes'en har jag lagt upp innan på bloggen, men efter allt krångel jag hade så raderade jag alla inlägg, så nu kommer det upp igen - ett mycket enkelt, men supergott recept på söta cupcakes.

Muffins:
100 gram margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°
2. Vispa margarin & socker
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smeten
4. Vispa i äggen
5. Fyll nu muffinsformar ungefär till hälften och grädda i mitten av ugnen i ca. 25 minuter
6. Låt svalna!


Frosting:
60 g mjukt smör (vispa)
5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
100 100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör såhär:
1. Vispa smöret
2. Blanda i de andra ingredienserna och vispa
3. Häll frostingen i en spritspåse och "lägg" på muffinsarna

Lycka till!



Sockersöta Maränger

Hej!

Här kommer världens mest enkla & sötaste recept på supergoda maränger, de smälter i munnen. Muuuums!

Recept:

Sätt ugnen på 125°

Vispa 4 äggvitor och 3 dl strösocker över kokande vattenbad i 10 minuter.

(Blanda i lite karamellfärg)

Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ca 1 matsked för varje maräng, eller använd sprits.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i 40 minuter.

Lycka till!


Uppdatering kommer imorgon

Hej kära läsare! Jag har haft fullt upp de senaste dagarna med bakning och skola så uppdateringen har varit dålig, men imorgon kommer ett nytt härligt recept! Kika in då:) Kramar

Life is a gift...

...don't waste it!








Chokladkola



Hej!
Nu är det ju helg igen och jag tänkte att det skulle passa att lägga upp ett recept för hemgjort godis.
Chokladkola är ett mycket enkelt recept som inte tar alls lång tid att göra och är väldigt uppskattat hos barn!
Stora som små...

Börja med att smöra ett bakplåtspapper som du lägger på en plåt



Häll sedan 100 g margarin/smör, 2 dl strösocker, 4 msk vetemjöl, 2 msk kakao & 1 dl sirap i en kastrull
Koka upp på svag värme under omrörning
Koka massan i ca 5 minuter
Rör om hela tiden!



Häll sedan upp smeten på bakplåtspapperet
Försök att få smeten någorlunda fyrkantig
Låt kolan stelna




Skär eller klipp kolan i fyrkantiga bitar





Klipp ut fyrkantiga bitar av bakplåtspapper och packetera kolorna





Jag gjorde egna små pappers-strutar som jag la kolorna i








Dessa kolor är verkligen supergoda! Mina småsyskon älskar dom!
Tack lillasyster Michelle för hjälpen med korten!

Lycka till!



Kalasdukning i rosa

Här hemma hade vi ett litet kalas för ett tag sedan, jag stod för dukningen och självklart blev det i rosa, alltihop. Såhär såg det ut!

Ballonger gör det så festligt!

Söta sugrör gör det lite roligare & finare att dricka!

Servett-kuvert & bordsplacering gör dukningen mysig

Levande ljus är ett måste!

Det är så enkelt att göra det mysigt.


Kärlekscupcake

Jag bakade Kärlekscupcakes för ett par dagar sen. Det är alltså "Kärleksrutor"/"Chokladrutor" i form av cupcakes.
De blev otroligt goda, speciellt till en kopp té eller kaffe! Här hemma var de väldigt uppskattade. Så ta nu receptet & prova på det själv & bjud dina nära & kära! :)

Recept:

5 ägg
4 1/2
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kako
2 dl vatten
200 g smör

Glasyr:
200 g florsocker (Jag tar aningen mer för att få krämen fastare)
2 msk smält smör
5 msk kallt kokt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa ägg & socker riktigt pösigt. Blanda mjölet med bakpulver & kakao & rör ner detta i smeten. Koka till sist upp vatten och smör så att det smälter och blanda i det. Häll smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna.

Blanda glasyren & häll på muffinsarna med en sprits. Strö kokos eller ett fint strössel på.
Lycka till!




RSS 2.0